Implementacja Dyretywy Konsumenckiej – List otwarty IAB Polska i Konfederacji Lewiatan

11.03.2014

W związku z prowadzonymi w Sejmie RP od dnia 17.01.2014r. pracami nad rządowym projektem „Ustawy o prawach konsumenta – druk numer 2076”, która ma stanowić implementację do krajowego porządku prawnego „Dyrektywy PE i Rady 2011/83/UE w sprawie praw konsumentów” (zwanej dalej „Dyrektywą”), Związek Pracodawców Branży Internetowej IAB Polska wraz z Polską Konfederacją Pracodawców Prywatnych Lewiatan, wystosował do Ministra Sprawiedliwości stanowisko w formie listu otwartego, wskazując na postanowienia, które mogą w sposób negatywny wpłynąć na działalność oraz rozwój przedsiębiorców internetowych w Polsce.

Celem obu organizacji jest zapewnianie możliwie najbardziej dogodnych warunków dla stabilnego rozwoju przedsiębiorstw w Polsce i reprezentowanie interesów podmiotów zrzeszonych przed ustawodawcą.

List został wysłany również do Ministra Administracji i Cyfryzacji, Prezes UOKiK, Przewodniczącego Podkomisji Nadzwyczajnej do rozpatrzenia rządowego projektu ustawy o prawach konsumenta, do firm członkowskich IAB Polska oraz Konfederacji Lewiatan.

Kolejne posiedzenia Podkomisji Nadzwyczajnej do rozpatrzenia rządowego projektu ustawy o prawach konsumenta (druk 2076), odbędą się 12 marca br. o godz. 16.00 oraz 20 marca o godz. 9.30 w gmachu Sejmu RP przy ul. Wiejskiej 4/6/8/.

List otwarty IAB Polska Lewiatan